13
.
02
.
2025
De Tijd
©Venturi Partners

Investeerder Venturi Partners mikt op 250 miljoen dollar voor nieuw fonds

De sterk Belgisch gekleurde investeringsmaatschappij Venturi Partners werkt aan een tweede fonds van 250 miljoen dollar. Ze bekijkt nu nog de mogelijkheden voor de achtste en laatste investering van het eerste fonds.

Venturi Partners haalde in 2022 180 miljoen dollar (173 miljoen euro) op voor zijn eerste fonds, dat volgens oprichter Nicolas Cator in de zomer van dit jaar volledig belegd moet zijn. Er zijn nu zeven participaties, waarvan vier in India. De investeringsmaatschappij bekijkt de mogelijkheden voor de achtste en laatste investering. Vandaar dat het tijd is om aan een tweede fonds te werken. Daarvoor mikt Venturi op 250 miljoen dollar (240 miljoen euro).

De essentie

  • Het Belgisch-Aziatische investeringsfonds Venturi Partners heeft de 180 miljoen dollar van zijn eerste fonds bijna belegd.
  • Het heeft een tweede fonds van 250 miljoen dollar in de steigers staan.
  • Het nieuwe fonds staat ook open voor de vooral Belgische sleutelinvesteerders van het eerste fonds.

Venturi Partners lijkt op het eerste gezicht Aziatisch. De investeerder heeft zijn kantoren in Singapore en participeert alleen in Aziatische bedrijven, vooral in India maar ook in Indonesië, Vietnam en de Filipijnen. Maar Cator is een Belg, net als de voorzitter, Frédéric de Mévius, die bekend is van de gelijknamige AB InBev-familie en die de vroegere topman is van de investeerder Verlinvest.

Die laatste investeringsmaatschappij is de band tussen de Mévius en Cator, die Verlinvest mee uitbouwde en ervoor naar Singapore trok. Bij de exit van de Mévius uit Verlinvest ten voordele van de familie de Spoelberch stapte ook Cator op om Venturi Partners op te starten. De Mévius is een van de sleutelinvesteerders in Venturi.

Ook de Belgische beursgenoteerde investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren behoort tot de sleutelinvesteerders, net als de West-Vlaamse vermogensbeheerder Quaestor en de Franse zakenfamilie Peugeot (van het gelijknamige automerk) met haar vehikel Peugeot Invest.

Les van Verlinvest

Dat het tweede fonds niet beduidend groter is dan het eerste, is een bewuste keuze. 'Een van de belangrijkste lessen van Verlinvest is dat een verdubbeling of verdrievoudiging bij een opvolgfonds soms leidt tot verminderde rendementen of prestaties', zegt Cator.

Venturi Partners wil het geld in vijf jaar tijd investeren in tien bedrijven, in een ritme van twee deals per jaar. Het doel is om in de zomer van dit jaar al tot een eerste closing van ongeveer 150 miljoen dollar te komen. Het is nog niet duidelijk of de sleutelinvesteerders van het eerste fonds opnieuw zullen meedoen.

Vlaamse families

Quaestor stopte alles bij elkaar, via Venturi en als co-investeerder, al iets meer dan 60 miljoen dollar in het eerste fonds en zijn bedrijven. Het biedt volgens partner Olivier Rogiest vermogende en ondernemende Vlaamse families de mogelijkheid om te investeren in groeilanden in Azië.

Venturi investeert alleen in consumentenmerken van bedrijven die al een parcours aflegden, een zekere omzet halen en winstgevend zijn of op weg naar winstgevendheid. Het gaat onder meer om een koffieketen, een retaildiscounter, een sportschoenenmerk en een scholengroep in India die ook het Belgische Sofina aan boord heeft.

Dat laatste dossier doet denken aan het Indiase onderwijsplatform Byju's dat voor Sofina uitdraaide op een probleemdossier en waar Verlinvest eveneens in het kapitaal zat. Maar Cator maakt zich sterk dat Venturi Parners zijn huiswerk grondig maakt. 'We bouwen 12 tot 18 maanden een relatie op voor we investeren. Intussen bevragen we de markt en voeren we naast de klassieke onderzoeken een forensische audit uit, plus achtergrond- en andere checks van de oprichters.'

Bron:
De Tijd
Tekst:
Bert Broens
Beeld:
← Terug naar overzicht
Interesse?
Praat met onze experts.
Bent u benieuwd naar wat Quaestor voor u kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie over onze diensten.
Contacteer ons