Het kantoor van Quaestor is het eerste en grootste van twee kantoorgebouwen die vergund zijn op het perceel in Roeselare en beide ontworpen werden door CAAN Architecten. Het is een moderne nieuwbouw met hedendaagse technieken die vooral opvalt door zijn grote raampartijen, de textuur van de façade en zijn verzonken parkeerplaatsen. Vanaf de straatkant gezien, staat het Quaestor-gebouw rechts, dwars op de rijweg. Het tweede gebouw, dat een andere gebruiker zal hebben en er vandaag nog niet staat, zal dieper op het perceel komen te liggen, evenwijdig met de straat. Het krijgt dezelfde uitstraling, maar wel met een gelijkvloerse parking en een bouwlaag minder.
Het kantoor van Quaestor maakt dus deel uit van een tweeledig ontwerp. Koen Heijse van CAAN Architecten licht de keuze voor twee panden toe: “Op het perceel stonden origineel twee gezinswoningen die niet meer aan de moderne vereisten voldeden. Bij de start van ons traject hadden we één gebouw voor ogen, maar uiteindelijk zijn we geland op dit ontwerp met twee constructies. Zo kregen we wat korrel in het project en diepgang in het perceel. De twee gebouwen geven ook meer mogelijkheden voor ruimtelijke dynamiek, transparantie en architectuur.”
Aan het samenvoegen van de twee percelen en het vergunnen van de kantoren in een residentieel gebied gingen heel wat contacten met de dienst Stedenbouw vooraf. “We namen voldoende marge op het vlak van de afstand tot de perceelgrens en de hoogte van het pand”, legt Koen Heijse uit. “Door de verzonken parking wordt het hoogste gebouw van de twee ondanks zijn drie verdiepingen toch nog als laagbouw gecategoriseerd. Eens alle werken uitgevoerd zijn, zal de site een bebouwingspercentage kennen van slechts 19 procent. Er blijft dus veel ruimte voor groen.”
“Eens alle werken uitgevoerd zijn, zal de site een bebouwingspercentage kennen van slechts 19 procent. Er blijft dus veel ruimte voor groen.”
Quaestor wou een gebouw dat elegantie, discretie en confidentialiteit uitstraalt, met voldoende grote en kleine vergaderzalen voor overleg en om in alle vertrouwen met de klanten te kunnen samenzitten. Dat discrete karakter vertaalt zich in een rustig kleurenpalet en solide betonnen kolommen.
Het team vermogensbeheerders van Quaestor zit vandaag verspreid over drie verdiepingen. Bezoekers komen het gebouw op de eerste verdieping binnen, waar zich naast een ontvangstbalie ook enkele vergaderzalen bevinden. Op de tweede verdieping kunnen 28 medewerkers terecht. Op de derde verdieping is nog ruimte voor 12 extra mensen. Zo is het bedrijf voorbereid op toekomstige groei. Op de bovenste verdieping vind je een polyvalente ruimte voor opleidingen en teammomenten, en een terras. Op elke verdieping zijn de nodige sanitaire ruimtes, vestiaires, bergingen en koffiehoekjes voorzien. Onder en rond het gebouw kwamen 37 parkeerplaatsen voor auto’s en 45 fietsplaatsen, waarvan zeven overdekt.
De imposante façade van het kantoor is een variatie van texturen. Gevelstenen van een afwijkend formaat, langer en minder hoog dan de standaardgevelsteen, zijn afwisselend horizontaal en verticaal ingemetseld en creëren zo een lijnenspel dat subtiel de blik van voorbijgangers trekt. De warmte van de steen contrasteert met het uitgepuurde buitenschrijnwerk van aluminium. Zo zijn de raamkozijnen van binnen- en buitenaf gezien volledig ingewerkt en werden zoveel mogelijk grote stukken glas gebruikt, in plaats van met raamverdelingen te werken. De grote ramen voegen extra structuur toe, met glas dat 40 centimeter diep in de openingen is geplaatst. “Quaestor wou een gebouw dat klasse uitstraalt en geen eenheidsworst is, dat opvalt zonder spectaculair te zijn”, vat Koen Heijse samen. “Naar mijn gevoel zijn we daarin geslaagd.”
“Quaestor wou een gebouw dat klasse uitstraalt en geen eenheidsworst is, dat opvalt zonder spectaculair te zijn”, vat Koen Heijse samen. “Naar mijn gevoel zijn we daarin geslaagd.”
Ook voor het interieur koos CAAN Architecten voor textuur. Schrijnwerk in donker hout en natuursteen ademen klasse in het hele gebouw. Betonkolommen en -balken bleven zichtbaar. De geschrankte kolommen laten de Quaestor-werknemers laveren als ze van hun werkplek naar een vergadering of om koffie wandelen. Die speelsheid van de binnenruimte gaat samen met het volumespel in de diepte, hoogte en lengte dat zich ook op de gevel afspeelt.
Als vermogensbeheerder denkt Quaestor altijd enkele stappen vooruit. Ook zijn kantoorgebouw is futureproof. Bij de noodzakelijke sloop werd waardevol groen gespaard om te worden opgenomen in het ontwerp. De combinatie van glas, steen en groen oogt stijlvol en sereen. Maar het ontwerp is ook duurzaam. Zo voorziet het gebouw in eigen energie door de installatie van zonnepanelen en wordt regen zoveel mogelijk opgevangen in een put van 15.000 liter om te worden gebruikt voor onder meer het het spoelen van alle toiletten en door de schoonmaakploeg. De parkeerplaatsen zijn dan weer uitgewerkt in waterdoorlatend materiaal voor een maximale infiltratie in de grond. Achteraan het perceel vangt een wadi water op van de verharde inrit naar de verzonken parking, zodat het langzaam in de grond kan dringen. Met zijn nieuwe kantoorgebouw is Quaestor dus helemaal klaar voor decennia aan duurzaam beheer.